Виробниче навчання в групі КК-1 19.11.2021 на тему "Технологія приготування страв з яєць"

 Страви з яєць



З яєць готують понад 1000 страв. За способом теплової обробки страви з яєць поділяють  на варені, смажені, запечені.


Яйця варені:


     

Правила варіння яєць. Для варіння яєць використовують яйце варки,наплитні казани, каструлі, сотейники, казани із спеціальними сітчастими втулками, за допомогою яких яйця зручно занурювати і виймати з води. Якщо сітчастих втулок немає, застосовують шумівки.

     Яйця варять у шкарлупи  та без неї. Для варіння у  шкарлупі беруть 3л води 40-50гр  солі на 10шт. яєць. Сіль додають  для того, щоб запобігти витіканню  яйця при наявності тріщин  на шкарлупі. Підсолену воду доводять  до кипіння, а потім занурюють  підготовленні яйця. Залежно від  кулінарного використання і тривалості варіння дістають варені яйця різної консистенції-рідкі, в мішечок , круті.

     Зваренні яйця ополіскують  холодною водою, щоб їх легше  було обчищати.

Яйця рідкі

     Підготовлені яйця занурюють у киплячу підсолену воду і варять 2,5-3 хв. з моменту закипання води. Готові яйця виймають шумівкою або разом із сітчастою втулкою і промивають холодною водою. Яйце, зварене рідко, містить напіврідкий білок і рідкий жовток, тому обчистити його неможливо, оскільки воно не зберігає форми.

      Подають яйця гарячими на сніданок (1-3 шт. на порцію). Одне яйце кладуть гострим кінцем донизу на спеціальну підставку (пашотницю), яку ставлять на закусочну тарілку, решта – на тарілку. Окремо подають масло і хліб.

 Яйця, зварені "в мішечок"


 

     Яйця, зварені "в мішечок" Підготовлені яйця варять так само, як і рідкі, але протягом 4,5-5 хв. потім промивають холодною водою. Подають у шкаралупі або обережно обчищають її, попередньо зануривши яйце у холодну воду. В яйцях, зварених "в мішечок", білок повинен мати консистенцію ніжних драглів і напіврідкий жовток. Обчищене від шкаралупи яйце зберігає форму, але трохи деформується під дією власної ваги. Їх також подають необчищеними у пашотницях. Обчищають яйця для прозорого бульйону, шпинату з яйцем і грінками, яєць на грінках під соусом. Яйця у шкаралупі, зварені рідко і "в мішечок", подають тільки гарячими.

Яйця, зварені круто


Яйця, зварені круто. Попередньо підготовлені яйця варять 8-10 хв. у киплячій підсоленій воді. В яйцях, зварених круто, білок і жовток повністю загусають. Не слід довго варити їх (більше 10 хв.), оскільки  вони стають твердими і погано засвоюються організмом. Зварені яйця швидко занурюють у холодну воду, щоб легше було обчищати шкаралупу і перешкодити сполученню сірководню із залізом (щоб жовток не потемнів).

Яйця, зварені круто, використовують для приготування холодних закусок, соусів, начинок.

     Для варіння яєць без шкаралупи у воду додають оцет, сіль (50 г оцту і 10г солі на 1 л води), доводять до кипіння, розмішують воду, щоб посередині утворилася воронка, в яку випускають яйця без шкаралупи.  Варять їх при слабкому кипінні 3-3,5 хв., потім виймають шумівкою і ножем вирівнюють білкові торочки, що розплилися по краях. Відходи при цьому становлять 7 % від маси вареного яйця. Форма яйця, звареного без  шкаралупи, приплюснута, білок густий, з нерівною поверхнею, жовток напіврідкий, повинен бути всередині білка.

Яйця зварені без шкаралупи, використовують холодними і гарячими. Подають на грінках з пшеничного хліба під соусом або з гарячими м’ясними стравами. 


 

Комментарии

Популярные сообщения